“Ode aan de koffiejuffrouw”

Kettingbekers “ode aan de koffiejuffrouw”

Afmeting:  H = 8,5 cm
Ø = 7,5 cm
Materiaal: steengoed
Glazuur glanzend rood naar blauw
Oren: witgoud lusterglazuur
Totaal 32 bekers.

Tijdens vergaderingen destijds met alleen maar mannelijke collega’s bracht een koffiejuffrouw in een wit gesteven schort de koffie rond.  Ik hield mijn adem in als ik de “rammelende” kar aan hoorde komen, was telkens verbaasd hoe ze behendig het wagentje over de drempel kreeg zonder dat er ook maar een kopje omviel, het wagentje stond namelijk tjokvol! Helaas, was er weinig waardering voor haar taak, niemand bedankte voor de koffie, sterker nog, ze gunden haar geen blik waardig. Ik vroeg me vaak af wat er in haar omging of ze plezier had in haar werk. Voor haar maakte ik deze ketting die als een enorme “ballast’ om haar nek hangt.

Onder elkaar gehangen wordt het probleem van ruimtegebrek en stapelen opgelost.  Afdrogen is verleden tijd, onder elkaar gehangen drogen ze vanzelf. De oren, afwisselend open of gesloten schakels, vormen samen een schakelketting en de bekers zijn de ’kralen’.