Insecten

Afmetingen: variëren maar niet groter dan 8×8 cm zijn

Materiaal: porselein

Voor het nieuwe Insectarium van Artis maakte ik tachtig Nederlandse insecten en vier zogenaamde ‘niet-insecten’. Elk insect is zo natuurgetrouw mogelijk handgemaakt. De vleugels van de insecten zijn soms zo dun als perkament. Hierdoor is het porselein zo transparant dat, wanneer het licht er doorheen schijnt, zelfs de kleinste details goed zichtbaar zijn. Daarom vind ik porselein zo’n prachtig materiaal.

Elk insect is ongeveer 8×8 cm, veel groter dan de werkelijkheid maar klein genoeg om het (nog net) zo natuurgetrouw mogelijk in porselein te kunnen maken. De onderlinge verhoudingen in grootte tussen de insecten heb ik losgelaten. Sommige insecten zijn namelijk zo klein (bijv. de hoofdluis) dat ze zelfs met het blote oog nauwelijks waarneembaar zijn.

Het werken aan deze opdracht was voor mij bijzonder inspirerend. Om ze te kunnen maken moest ik me eerst verdiepen in de uiterlijke en specifieke kenmerken en de levenswijze van elk insect. Mijn bewondering groeide enorm met het voortschrijden van dit fantastische project. Ik ben me er nog meer van bewust geworden dat de meeste insectensoorten voor ons van levensbelang zijn.

De porseleinen insecten worden permanent geëxposeerd in de ‘insectenkast’ van het insectarium van Artis in Amsterdam.